Kako skinuti stomakKako skinuti stomak bez velikog psihičkog i fizičkog pritiska?


Bilo da želite da se zategnete ili da smršate par desetina kilograma, jedan deo tela je posebno uporan. Salo na stomaku, pojas za spasavanje, pivski stomak ili kako već želite da nazovete naslage masnoće na ovom delu tela.


Salo koje se nagomilava u ovom području se naziva viscelarno ili unutrašnje salo. Ne samo da je ovaj tip sala neprijatan za oči, već je i znak da telu nije u najboljem zdravstvenom stanju. Viscelarno salo je opasno zbog činjenice da ga metaboliše jetra i pretvara u holesterol koji potom cirkuliše kroz krvotok. Rezultat toga je opasno nagomilavanje holesterola i sužavanje arterija. Što je veća količina sala na stomaku, to su veće šanse za bolesti srca, dijabetes, šlog ili povećan pritisak.Šta uzrokuje salo na stomaku?

  • Ishrana – nebalansirana visoko-kalorična ishrana, pogotovo bez fizičke aktivnosti
  • Neaktivan životni stil bez vežbi povećava stomačno salo
  • Genetske predizpozicije koje odredjuju šansu za razvitak stomačnog sala
  • Povećani hormoni stresa povećavaju opasnost od stomačnog sala
  • Pušenje aktivira iste hormone kao stres


Kako skinuti stomak


Uprkos onome što vam serviraju raznorazne kompanije, nije moguće izgubiti ciljano salo na telu. To znači da vežbe koje se fokusiraju na stomak neće dovesti do gubitka stomačnog sala, već će ojačati tonus mišića koje nećete ni videti dok se ne rešite stomačnog sala.

Vežbe za skidanje stomaka nisu nikakvo iznenadjenje, pogotovo kada uzmemo u obzir da je fizička neaktivnost i dovela do stomačnog sala. Već znamo da je nemoguće skinuti salo samo na stomaku, tako da je jedini odgovor na pitanje kako skinuti stomak kombinacija aerobnih vežbi i treninga snage.


Kako skinuti stomak uz kombinaciju kardio vežbi, treninga snage i pravilne ishrane


Kardio trening od trideset minuta dnevno je sasvim dovoljan, pogotovo ako uvrstite ovakav vid aktivnosti u svakodnevni plan. Recimo, šetnja ili vožnja bicikla od tridesetak minuta do posla i nazad je sjajan način za poboljšanje zdravlja i skidanje stomaka. Dzoging je još jedna dobra opcija koja će vam ujedno pomoći i da se rešite stresa. Šta god da izaberete, držite se toga i poželećete da nikad ne prestanete.

Trening snage će povećati mišićnu masu i ubrzati metabolizam što će svakako dovesti do efikasnijeg gubitka masnih naslaga. Ne zaboravite da ovo važi i za lepši pol, jer žene ne grade mišićnu masu kao muškarci – treninzi snage su veoma bitni za jake kosti i oblikovanu figuru. Vežbe kao što su trbušnjaci će pomoći jačanju mišića, ali će oni biti vidljivi tek kada izgubite stomačno salo.


Saveti za ishranu

  • Unos vode u povećanim količinama radi hidratacije i čišćenja organizma. Voda će ujedno kontrolisati i apetit
  • Ako vozite bicikl, šetate ili dzogirate PRE doručka, telo će koristiti masne naslage kao energiju. Jedan od dobrih načina za ovu praksu je odlaganje doručka dok ne stignete na posao
  • Balansirana ishrana bez izgladnjivanja je ključ uspeha! Promeniti ishranu zaista nije teško, a svodi se na unos razvnovrsnog povrća, crnog hleba, crnog pirinča radi poboljšanja sistema varenja…Ipak, ako se hranite bez ikakvih masti, obavezno dodajte malo maslinovog ulja uz obroke  kako ne bi zapostavili unos “dobrih” masti.

Bolji način ishrane i pogotovo redovna fizićka aktivnost smanjuju nivo stresa. Balans izmedju fizičke aktivnosti i ishrane je krucijalan, tako da skidanje stomaka mora postati deo zdravijeg životnog stila i navika. Ovo uopšte nije neprijatno iskustvo, a to ćete shvatiti čim počnete sa ovakvim načinom života!