3 godine mladji

#istrazivanje

3 godine mladji za samo 2 meseca? Istraživanje kaže - DA!

28. Maj 2021.

Revolucionarno kliničko ispitivanje pokazuje da možemo smanjiti biološku starost (mereno Horvath 2013 DNAmAge satom) za više od tri godine za samo osam nedelja uz ishranu i način života uravnotežujući metilaciju DNK.

 

Prva u svojoj vrsti, recenzirana studija pruža naučne dokaze da promene načina života i ishrane mogu doneti trenutno i brzo smanjenje našeg biološkog doba. Budući da je starenje primarni pokretač hroničnih bolesti, ovo smanjenje ima moć da nam pomogne da živimo bolje, duže.

 

Studija je koristila randomizirano kontrolisano kliničko ispitivanje sprovedeno među 43 zdrava odrasla muškarca između 50 i 72 godine. Osmonedeljni program lečenja obuhvatio je ishranu, spavanje, vežbanje i opuštanje, kao i dodatne probiotike i fitonutrijente, što je rezultiralo statistički značajnim smanjenjem biološke starosti - preko tri godine mlađoj u poređenju sa kontrolom.

 

Studiju je nezavisno sproveo istraživački institut Helfgott, uz laboratorijsku pomoć Univerzitetskog centra za analizu genoma sa Univerziteta Jejl, a rezultati su nezavisno analizirani na Univerzitetu McGill i Nacionalnom univerzitetu za prirodnu medicinu.

 

Glavni autor studije, Kara Fitzgerald ND IFMCP, izjavila je da je „kombinovani program intervencija dizajniran da cilja specifični biološki mehanizam koji se naziva metilacija DNK, a posebno obrasci metilacije DNK koji su identifikovani kao visoko predviđajući biološku starost. Sumnjamo da ovaj fokus je bio razlog za njegov izuzetan uticaj. Čini se da su ovi rani rezultati u skladu sa, i uveliko se proširuju, sa vrlo malo postojećih studija koje su do sada ispitivale potencijal za biološki preokret starosti. I jedinstveno je po svojoj upotrebi sigurnog , nefarmaceutski program ishrane i načina života, kontrolna grupa i obim smanjenja starosti. Trenutno upisujemo učesnike u veću studiju za koju očekujemo da će potkrepiti ove nalaze. "

 

Vodeći epigenetski moše dr Moshe Szif sa Univerziteta McGill i koautor studije dodaje: "Jedinstvenost pristupa dr. Fitzgeralda je u tome što je njeno ispitivanje stvorilo prirodnu, ali mehanistički zasnovanu strategiju koja cilja na sistem metilacije našeg tela. Ova studija daje prvi uvid u mogućnost korišćenja prirodnih promena za ciljanje epigenetskih procesa i poboljšanje našeg blagostanja, a možda čak i dugovečnosti i životnog veka “.

 

Obrasci metilacije DNK postali su vodeće sredstvo pomoću kojeg naučnici procenjuju i prate biološko starenje, termin koji se koristi za opisivanje nagomilavanja oštećenja i gubitka funkcije naših ćelija, tkiva i organa. Ova šteta je ono što pokreće bolesti starenja.

 

„Ono što je izuzetno uzbudljivo“, komentariše dr. Fitzgerald, „jeste da su prakse prehrane i načina života, uključujući specifične hranljive sastojke i jedinjenja hrane za koja je poznato da selektivno menjaju metilaciju DNK, u stanju da imaju takav uticaj na one obrasce metilacije DNK za koje znamo da predviđaju starenje i starosne bolesti. Verujem da će ovo, zajedno sa novim mogućnostima za sve nas da merimo i pratimo starost metilacije DNK, pružiti značajne nove mogućnosti kako za naučnike, tako i za potrošače. "

Podeli ovaj članak:

BESPLATNA PRIJAVA ZA TAKMIČENJE


ZAPRATI NAS