8 mitova o mršavljenju

8 mitova o mršavljenju

29. Juli 2021.

Da li ste odlučni u nameri da svoje telo oblikujete kao iz snova? Da biste to uradili, morate znati šta je istina a šta zabluda kada je u pitanju gubitak kilograma.

 

MIT ILI ČINjENICA?

 

Postoji niz lažnih uverenja o mršavljenju. Teško je uraditi pravu stvar ako ne raspolažemo pravim informacijama. Da bismo Vam pomogli da što lakše postignete svoj cilj sastavili smo listu najpopularnijih tvrdnji vezanih za mršavljenje. Pogledajte da li su istinite tvrdnje ili mitovi.

 

  1. Morate prihvatiti da često osećate glad da biste smršali.

Odgovor: Netačno.

Preterano odricanje ima nedostatke, pa dijeta postaje kontraproduktivna. Prvo, uskraćivanje hrane telu povećava rizik od prejedanja pri sledećem obroku ili odavanja želji. Takođe, kada je telo podvrgnuto uskraćivanju hrane, ono tada refleksno skladišti rezerve. Rezultat toga je da, umesto da izgubite kilograme, možete neki i dodati. Jedite dok ne budete siti, uzimajte manje porcije i zdrave grickalice.

 

  1. Ako mnogo vežbam, mogu da jedem šta god želim.

Odgovor: Netačno.

Da biste smršali, morate smanjiti unos kalorija i povećati fizičku aktivnost. Ako pojedete slatkiš nakon svakog obroka, nećete imati dovoljno vremena da tokom dana  sagorite sve nakupljene kalorije. Cilj je ravnoteža: redovno vežbajte, jedite bolje i uzmite manje porcije, ali obavezno jedite dok ne budete siti. To je strategija koja će vam doneti željene rezultate.

  1. Pijenje puno vode pospešuje gubitak kilograma.

Odgovor: Istina.

Voda sama po sebi nema svojstva mršavljenja. Međutim, ne sadrži kalorije, pa ako zamenite uobičajena pića koja sadrže kalorije (mleko, bezalkoholna pića, sokovi itd.), smanjićete dnevni unos kalorija. Za neke pojedince pijenje više vode utiče na suzbijanje gladi. Pijenje vode ima i niz drugih zdravstvenih koristi.

  1. Konzumacija alkohola doprinosi dobijanju kilograma.

Odgovor: Istina.

Alkoholna pića obično imaju mnogo kalorija i njihovo konzumiranje u velikim količinama može doprineti povećanju telesne težine. Na primer, 350 ml običnog piva može da sadrži u proseku oko 140 kalorija. Čaša belog vina od 150 ml sadrži oko 120 kalorija. Neki kokteli, kao što su daikiri ili pinja kolada sa belim rumom, mogu da sadrže i do 450 kalorija u čaši od 250 ml.

  1. Jedenje vlakana je korisno za gubitak težine.

Odgovor: Istina.

Hrana bogata vlaknima, poput voća i povrća, mahunarki, žitarica od celog zrna i slično obično je hranljivija i sadrži manje kalorija. Dijetalna vlakna usporavaju varenje i smanjuju osećaj gladi. Zbog toga je pojedincima koji dodaju više dijetetskih vlakana u ishranu lakše izgubiti težinu. Treba napomenuti da vlakna imaju niz drugih blagodati po zdravlje.

  1. Dijete usredsređene na post korisne su za zdravlje i gubitak težine.

Odgovor: Netačno.

U stvari, ništa ne može biti manje tačno. Post nema koristi za zdravlje. Može imati štetne efekte kao što su umor, vrtoglavica, mučnina ili pad krvnog pritiska. Štaviše, ovo nije strategija koja je dokazano efikasna za srednjoročno ili dugoročno mršavljenje.

  1. Gubitak kilograma pomaže u sprečavanju određenih hroničnih bolesti.

Odgovor: Istina.

Brojne studije su zapravo dokazale vezu između prekomerne težine ili gojaznosti i razvoja određenih bolesti. To je slučaj, između ostalog, sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, srčanim bolestima i određenim vrstama karcinoma. Stoga gubitak kilograma doprinosi dužem i zdravijem životu.

  1. Gubitak kilograma: ništa lakše!

Odgovor: Netačno.

Mršavljenje je daleko od laganog zadatka. Često zahteva da promenimo način života, uložimo trud, naporano radimo i budemo motivisani. Ako odvojite vreme za sebe i napravite plan, nema sumnje da ćete uspeti da postignete svoj cilj i zdravu težinu. Okruženje kompetentnim zdravstvenim radnicima može se pokazati korisnim.

 

Podeli ovaj članak:

BESPLATNA PRIJAVA ZA TAKMIČENJE


ZAPRATI NAS