fizicka aktivnost i mrsavljenje

#Fizička aktivnost

Zašto je važna fizička aktivnost?

15 januar 2021

Redovna fizička aktivnost značajna je kako na fizičku tako i na psihološku sposobnost.

Kako i glasi stara dobra izreka ''U zdravom telu zdrav duh.''

 

Vežbanjem se kontroliše telesna težina.

Redovna fizička aktivnost je veoma značajna u prosecu zdravog mršavljenja. Pored kardio treninga i treninga snage, možete se penjati stepenicama umesto liftom, možete hodati umesto da idete automobilom ili gradskim prevozom.

Svaka dodatno utrošena kalorija se računa, a ovakvim malim promenama možete značajno uticati na njihov broj. I nemojte se previše bojati dizanja tegova, trening snage veoma pozitivno utiče na mršavljenje.

Vežbanje poboljšava raspoloženje.

Kada vežbamo naše telo luči hemijske supstance poznate kao endorfini. Endorfini se vezuju za receptore u mozgu i smanjuju osećaj bola. Pored toga endorfini su zaslužni za pozitivan osećaj koji imamo nakon treninga koji se često opisuje kao euforija.

 

Zbog toga dobar trening smanjuje stres kome ste izloženi, napetost i depresiju, pobošljava san i daje veći osećaj samopouzdanja.

Trening vam daje energiju.

Redovna fizička aktivnost poboljšava snagu i izdržljivost. To znači da će tokom vežbanja vaš kardiovaskularni sistem raditi efikasnije i više kiseonika i hranljivih materija će dolaziti do mišića i ostalih organa. A to znači i više energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Fizička aktivnost pozitivno utiče na zdravlje.

Ukoliko ste zabrinuti zbog visokog krvnog pritiska ili se brinete za zdravlje svog srca, vežbanje je pravo rešenje. Istraživanja su pokazala da čak i ako imate višak kilograma, vežbanje će uticati na povećanje nivoa “dobrog” holesterola (HDL) i sniženje triglicerida.

 

Ona pokazuju i da redovna fizička aktivnost utiče na sprečavanje niza različitih oboljenja i stanja kao što su moždani udar, metabolički sindrom, šećerna bolest, depresija…

Vežbanje je zabavno.

Fizička aktivnost može biti vrlo zabavna. Odaberite neki od grupnih programa i bodrite jedni druge da biste izdržali trening. A ako vas mrzi da idete do teretane, opredelite se za online treninge.

Važno je reći da ne morate sebe iscrpljivati da biste postigli dobre rezultate vežbanja. Za početak dovoljno je da vežbate najmanje tri do četiri puta nedeljno u trajanju od najmanje 30 minuta po treningu i vrlo brzo ćete videti razliku.

 

Naravno, u procesu zdravog mršavljenja, pored treninga bitno je da se pravilno hranite i ograničite unos kalorija u organizam.

 

I nemojte se opterećivati sa tim da li ćete trenirati ujutru ili uveče, trenirajte u skladu sa vašim dnevnim obavezama, pripazite na ishranu i videćete sami željene rezultate.

 

Za početnike, ukoliko posle prvih par treninga osetite veliku upalu mišića, to je sasvim normalno i nemojte da vas brine, proćiće to za par dana. A ukoliko bol ne možete da izdržite popijte jedan andol. Videćete da se svaki trud isplati, izdržite.

 

A ukoliko tragate za idealnim kućnim treninzima i brine vaš šta jesti u toku dana a da pritom zdravo i brzo mršavite bez rigoroznih dijeta kliknite ovde i prijavite se.

Za one koje ostvare najbolje rezultate, spremili smo vredne novčane nagrade.

Ovo nije nikakva prevara, kliknite ovde, uverite se i sami u naše zadovoljne klijente.

 Dobra fizička spremnost je garancija za zdrav, srećan i dug život.

Podeli ovaj članak:

BESPLATNA PRIJAVA ZA TAKMIČENJE