kako smrsati u licu

#mrsavljenje

Kako smršati u licu

29. April 2021.

Tema koja se retko pronalazi među savetima o gubljenju viška kilograma je kako smršati u licu. Oblik lica ne možete da izaberete. Možete samo da ga, uz pomoć frizure, šminke, izbora garderobe... učinite vizuelno drugačijim. Ali ako je vaš problem prekomerna težina i činite napore da je se rešite, dobro bi bilo da se pridržavate sledećih preporuka kako biste i na licu napravili poželjne promene. Isto bi, naravno, trebalo da čine svi oni koji bi želeli da njihovo lice bude sveže, fit, bez masnih naslaga, sa zategnutim mišićima i zdravom kožom.

 

Vežbe za lice trebalo bi uvesti u dnevnu rutinu. One su odlične u borbi protiv znakova starenja, za sve uzraste, za oba pola. Povećanje tonusa mišića lica na duži rok učiniće da se prirodnije smejete, lepše izgledate, ne pravite nepotrebne grimase i zaštitite lice od loših obrazaca ponašanja kojima smo svi skloni. Posavetujte se sa stručnjakom koji se ovom oblašću bavi – različite vežbe preporučuju se za podbradak, obraze, deo oko usta, čelo...

Kardio vežbe ili aerobik vežbe su obavezne za gubljenje viška kilograma, ukoliko ih imate. Paralelno sa rezultatima na telu, videće se i rezultati na licu. Ne možete očekivati da ćete samo na licu skinuti masne naslage, a ostalo kamuflirati odećom. Trčanje, ples, brzo hodanje, vožnja bicikla, plivanje... mogu da zamene teretanu. Najbolje bi bilo stići postepeno do 20-40 minuta vežbanja dnevno, odnosno 150-300 minuta nedeljno. 

 

Pijte više vode. Hidriranost tela je neophodna za zdrav izgled lica, a voda pomaže i u gubljenju kilograma. Čaša vode pre obroka, na primer, može da smanji broj kalorija koje ćete poželeti da unesete. Povećane količine vode ubrzaće i metabolizam, pa će se svi procesi u razmeni materija kretati u pravci poželjnom za izgled vašeg lica. Naduvenost i otoci na licu često su posledica zadržavanja tečnosti, što se dobrom hidriranošću izbegava. 

 

Ograničite unošenje alkohola. Čaša vina uz obrok s vremena na vreme je dopuštena, ali više od toga vam nije potrebno. Alkohol ime veliku količinu kalorija i veoma malo korisnih hranljivih sastojaka, pa ćete dobijati višak kilograma čak i ako vodite računa o ishrani. Veza između naduvenog lica i alkohola toliko je poznata da je opšti predmet podsmevanja u vicevima i karikaturama.   

 

Treba li da naglašavamo da je neophodno da izbegavate prerađene ugljene hidrate? Keks, kolači, krekeri, makarone... pospešuju taloženje masnih naslaga u čitavom telu, uključujući lice. Pošto sadrže veoma malo vlakana ovi proizvodi se brzo vare, što prouzrokuje nagle uspone i padove u nivou šećera u krvi. Posledica je, između ostalog, „prejedanje“. Birajte, zato, proizvode od celog zrna i stvorite naviku da konzumirate baš njih. 

 

Obrasci sna su veoma važni ako želite smršati u licu. Nedovoljno sna povećava lučenje kortizola, hormona stresa koji dovodi i do povećanja apetita, problema u metabolizmu, deponovanja masnih naslaga. Osam sati noćnog sna se preporučuje i, mada smo svi daleko od toga, predstavlja idealno vreme kojem treba da težimo. 

 

Povedite posebno računa o unošenju natrijuma. Otoci su direktno povezani sa natrijumom, a neželjena naduvenost lica je među najuočljivijima. Postoje i osobe koje su posebno osetljive na ovaj vid promena – kod njih lakše dolazi do zadržavanja tečnosti u tkivima. Fabrički obrađene namirnice odgovorne su za više od 75% unošenja natrijuma, u ishrani prosečnog čoveka. Ono čega treba da se oslobodite, ako ne želite podbulost i otečenost lica, su suhomesnati proizvodi i slane snek „grickalice“, pre svega.   

 

Dodajte vlakna ishrani. I ovo je jedan od poznatih saveta, ali ga vredi naglasiti. Vlakna su sastojci biljaka koji se sporo kreću kroz sistem organa za varenje. Ona povećavaju osećaj sitosti i smanjuju apetit. Ono što je važno naglasiti je da vas unošenje vlakana, baš iz ovih razloga, čini spremnijim da prihvatite zdrave obrasce ishrane, koje biste, inače, ocenili kao nedovoljne za vaš nivo aktivnosti. Posebno su dobra rastvorljiva vlakna, prisutna u voću, ovsu, ječmu i leguminozama (grašku i boraniji), koja formiraju gel u kontaktu sa vodom. Preporučuje se da konzumirate najmanje 25-40 grama vlakana dnevno iz ovih izvora, čime ćete obezbediti preduslov za redukciju masnih naslaga u telu, uključujući one u licu.

Saveti kako smršati u licu, dakle, ne razlikuju se mnogo od onih opštih, vezanih za gubiak suvišnih kilograma. Rezultati promena navika su postepeni, ali su dugoročni i učiniće da se osećate bolje i budete zdraviji. 

Podeli ovaj članak:

BESPLATNA PRIJAVA ZA TAKMIČENJE


ZAPRATI NAS