odrzavanje telesne tezine

#istrazivanje

Strategije za održavanje telesne težine

24. Jun 2021.

Iako su se pristupi mršavljenju veoma razlikovali među ispitanicima sa NVCR, otkrili smo mnogo više sličnosti u strategijama koje se koriste za održavanje gubitka težine. Tri strategije koje su bile zajedničke velikom delu učesnika NVCR-a uključuju dijete sa malo masti i puno ugljenih hidrata, dobru samokontrolu i redovnu fizičku aktivnost.


Dijeta


 Da bi se utvrdio trenutni unos dijete, od članova registra je zatraženo da uđu u registar da popune upitnik. U proseku, učesnici su prijavili da konzumiraju 1381 kcal / dan (5778 ± 2200 kJ / dan), sa 24% kalorija iz masti, 19% iz proteina i 56% iz ugljenih hidrata. Nisu postojale razlike u kvalitetu ishrane koje su prijavili učesnici koji su sami smršali u poređenju sa onima koji su koristili programe mršavljenja.

 

Obe grupe su koristile dijetu koja je zadovoljavala dnevni referentni unos kalcijuma, vitamina C, vitamina A i vitamina E.
Nedavno, neke popularne dijete preporučuju ograničavanje ugljenih hidrata da bi izgubili na težini, te su analizirani podaci učesnika registra kako bi se utvrdilo unošenje ugljenih hidrata. Samo 7,6% članova registra prijavilo je da jedu manje od 90 g ugljenih hidrata dnevno; za mnoge od ovih pojedinaca ukupan dnevni unos energije izgledao je nerazumno nizak. Dodatne analize su urađene da bi se utvrdio udeo ispitanika koji se hrane dijetom sa <24% ugljenih hidrata (1500 kalorija / ≤90 g ugljikohidrata). Manje od 1% učesnika registra konzumiralo je takve dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. U poređenju sa članovima registra koji su imali veći unos ugljenih hidrata, oni koji su unosili <24% ugljenih hidrata održavali su gubitak težine kraće vreme i bili su manje fizički aktivni. Dakle, čini se da je obrazac ishrane sa malo masnoća i visokim sadržajem ugljenih hidrata i sa malo kalorija karakterističan za većinu učesnika u registru.


Članovi registra su prijavili da su jeli u proseku 4,87 obroka ili grickalica dnevno, a malo je jelo ređe nego dva puta dnevno. U proseku su jeli u restoranima brze hrane otprilike jednom nedeljno (0,74 puta nedeljno), a u ostalim vrstama restorana imali su 2,5 obroka nedeljno. 
Kao deo gore opisane ankete o slučajnom cifrenom biranju, uspešni održavači mršavljenja (oni koji su namerno izgubili ≥10% svoje maksimalne težine i održavali je najmanje 1 godinu) upoređeni su sa povratnicima (oni koji su izgubili najmanje 10% telesne težine, ali su je vratili) i kontrole (one čija težina nikada nije bila ≥10% iznad njihovog trenutnog nivoa i koji su bili stabilni u težini). Svi ovi pojedinci su zamoljeni da popune Upitnik o prehrambenim navikama. Ovaj upitnik ispituje strategije koje se koriste za ograničavanje unosa masti i pokazalo se da se odnose na unos masti. Održavači gubitka kilograma izvestili su o većem izbegavanju pržene hrane i većoj zameni hrane sa visokim udelom masti, nego što je to slučaj sa povraćajem ili kontrolom. Opet, ovi nalazi ukazuju na važnost ishrane sa malo masti u održavanju gubitka težine.


Druge studije su pokazale da je uspešno održavanje mršavljenja povezano sa promenama u količini i kvalitetu konzumirane hrane. Kliničke studije su ispitale povezanost između unosa dijete u ishrani i gubitka težine nakon 12 ili 18 meseci lečenja. Ove studije pokazuju da osobe koje su najuspešnije u održavanju mršavljenja prijavljuju niži unos kalorija, smanjenu veličinu porcija, smanjenu učestalost grickalica i, možda najdoslednije, smanjenje procenta kalorija iz masti.


Nekoliko studija je identifikovalo smanjenu konzumaciju određene hrane kao povezano sa održavanjem gubitka težine. French i saradnici (8) otkrili su da je smanjena potrošnja pomfrita, mlečnih proizvoda, slatkiša i mesa pozitivno povezana sa održavanjem gubitka kilograma. Holden i saradnici  predstavljaju podatke o 118 pacijenata koji su praćeni 3 godine nakon prestanka veoma niskokalorične dijete. Oni koji su prijavili da su manje od jednom nedeljno konzumirali sir, puter, grickalice sa visokim sadržajem masti, prženu hranu i poslastice, bili su uspešniji u dugotrajnoj kontroli težine. Jedenje „zdrave“ hrane barem jednom nedeljno nije bilo povezano sa gubitkom kilograma.


Samokontrola težine i ponašanja povezanih sa težinom


Članove registra upitali su koliko često prate njihovu težinu. Preko 44% je prijavilo vaganje najmanje jednom dnevno, a 31% je vagalo najmanje jednom nedeljno. Nekoliko drugih studija ispitivalo je vaganje kao komponentu dugoročnog održavanja gubitka kilograma. Međutim, praćenje dnevnog unosa često je povezano sa uspehom u mršavljenju. Guare i saradnici završili su jednogodišnje praćenje 106 učesnika u programima za mršavljenje u ponašanju. 

Podeli ovaj članak:

BESPLATNA PRIJAVA ZA TAKMIČENJE


ZAPRATI NAS