Veganska dijeta

Veganska dijeta

13. Septembar 2021.

U veganskoj ishrani se koriste namirnice isključivo biljnog porekla, poput povrća, voća i žitarica. Vegani izbegavaju da jedu hranu životinjskog porekla, poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda. Neki pojedinci čak izbegavaju hranu u čijoj preradi učestvuju životinje, poput meda. Vegani moraju osigurati uravnoteženu prehranu kako bi iz hrane izvukli najviše hranjivih materija.

 

Zdrava ishrana podrazumeva pet porcija voća i povrća dnevno. Obroci treba da sadrže skrobne ugljene hidrate i integralne žitarice ako je moguće. Umesto mlečnih proizvoda, vegani mogu da koriste proizvode na bazi soje i badema. Poželjno je da ti proizvodi imaju nizak sadržaj šećera i masti. Takođe, treba da uključe pasulj i druge alternative za izvore proteina. Ljudi često usvajaju ovaj način života iz etičkog izbora ili u zdravstvene svrhe. Šta god da je razlog, donosi velike dobitke.

 

Obroci od povrća, voća i semenki bogati su vitaminima E, B1 i C; vlaknima i magnezijumom; gvožđem i folnom kiselinom. Istovremeno, imaju nizak nivo holesterola i masti. Istraživanja potvrđuju da vegani znatno smanjuju šanse za hronične bolesti poput dijabetesa, gojaznosti, moždanog udara, hipertenzije, raka i drugih bolesti načina života. Poželjno je da ovu dijetu propratite dovoljnim fizičkim vežbama.

 

Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir pri prelasku na nutricionističku rutinu je balansiranje hrane kako bi se osiguralo snabdevanje vitalnim nutrijentima. U slučaju da se utvrdi bilo kakav nedostatak, osoba koja je odlučna da pređe na veganski način ishrane može premostiti ovaj jaz suplementima. Nutricionista će vam ponuditi uputstva i odgovoriti na sva pitanja. Posavetujte se sa lekarom da biste saznali da li je veganska ishrana za Vas.

 

Podeli ovaj članak:

BESPLATNA PRIJAVA ZA TAKMIČENJE


ZAPRATI NASPratite nas na instagramu

© Copyrights by KakoSmrsati. All Rights Reserved.