vitamini i minerali za zdravlje

#Vitamini i minerali

Zašto su vitamini i minerali značajni za naše zdravlje?​

05 Decembar 2020

U nastavku teksta ćemo vam objasniti koji vitami i minerali su najvažniji. Krenuli su polako zimski dani, a virusi vladaju na sve strane. Moramo čuvati i negovati naše zdravlje.

KALCIJUM

Kalcijum je glavni za borbu protiv osteoporoze. Glavna funkcija im je da jačaju kosti.

Simptomi koji ukazuju da vam fali kalcijum su: problem sa mišićima, ogroman umor, problemi sa noktima i kožom, problemi sa zubima... Namirnice bogate kalcijumom su: sardina, mleko, jogurt, sir, bademi, kelj, brokoli...

VITAMIN D

Vitamin D se u koži stvara iz provitamina D, pod uticajem ultra ljubičastih zraka. S obzirom na to da je količina UV zraka mala tokom zime, javlja se nedostatak vitamina D. Vitamin D je neophodno nadoknaditi odgovarajućom hranom koja je bogata ovim vitaminom.

 

A kako vitamin D utiče na raspoloženje?

 

Sunčev vitamin ima ogroman uticaj na raspoloženje. Samim tim, ako vam nedostaje vitamin D3 duži vremenski period u većim količinama, vi osećate tugu, bez ikakvog posebnog razloga. Ovaj hormon se naziva serotonin ili čak “hormon sreće”, a za njegovu stimulaciju je zadužen između ostalog i vitamin D3.

 

Osim toga, verovatno ste i sami primetili da vam u zimskim danima nedostaje sunčeva svetlost, i da se mnogo lepše osećate kada dođu prvi prolećni dani a sa njima i sunce. Jedna od posledica nedovoljne konzumacije je i visok krvni pritisak, hronični umor, a uz loše raspoloženje koje smo prethodno pomenuli, dolaze i depresija, anksioznost i melanholija.

 

Dovoljno je da na suncu provedene oko 15 minuta tri puta nedeljno i da za to vreme skupite dovoljno vitamina D, a u hladnim danima kada sunce izostaje, u svoj jelovnik možete uvrstiti korisne namirnice koje će vaš organizam obogatiti ovim vitaminom. Svaki zdrav plan ishrane uključuje i ribu, barem dva puta nedeljno.

VITAMIN C

Vitamin C je moćan antioksidans koji uspešno ojačava imuni sistem. Fenomenalan je u borbi protiv virusa. Njegova važnost se ogleda i u izgradnji kolagena, koji ulazi u sastav kostiju, hrskavica, mišića i krvnih sudova. C vitamin se nalazi najviše u voću. Vitamin C smanjuje stres, doprinosi zdravlju desni i zuba, čisti organizam od loših toksina, važan je u procesu zarastanja rana...

VITAMIN B6

Pomaže vašem metabolizmu i imunološkom sistemu. Nalazi se u žitaricama, proizvodima od soje, mesu i celim zrnima. Vitamina B6 u znatnim količinama ima u bananama, pšeničnom kvascu, jajima, govedini, zelenom lisntom povrću. Simptomi ozbiljnog deficita vitamina B6 su: mišićna slabost, nervoza, depresija, problemi sa koncentrisanjem...

MAGNEZIJUM

Između ostalog, magnezijum pomaže u održavanju nivoa krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Takođe je koristan za vaše kosti. Sadrže ga orasi, spanać, mlečni proizvodi, kao i žitarice. Magnezijum je fenomenalan u borbi protiv visokog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetes tip 2, migrene...

 

Da bi sačuvali zdravlje a i ubrzali metabolizam neophodno je da unesete sve ove neophodne vitamine i minerale.

 

Na taj način ćete uneti u vaš organizam sve neophodne nutrijente za normalno funkcionisanje.

KAKO DO REŠENJA?

Pored ovih važnih stavki, neophodno je da imate i zdrave obroke (bar tri obroka dnevno) kao i obavljanje bilo koje fizičke aktivnosti bar tri puta nedeljno.

 

I velika je zabluda da morate da budete na rigoroznim dijetama da bi smršali.

 

Rigoroznim dijetama možete na brzinu skinuti kilograme, ali će se brzo vratiti, kao jo-jo efekat, a pored toga će vaš imuno sistem da opadne i na taj način samo narušavate vaše zdravlje.

 

Nego, kad smo već kod te teme, pozivamo vas da kliknete ovde i pogledate više informacija o našem izazovu.

 

Podeli ovaj članak:

BESPLATNA PRIJAVA ZA TAKMIČENJE